Vandaag ben ik voor het eerst naar Amazing Oriental geweest. Het is een landelijke keten, volgens eigen site ‘de grootste Aziatische supermarkt’. Ik geloof ze direct, wat een winkel! Allerlei spullen die je normaal niet ziet in Nederland, ik keek m’n ogen uit! Ik heb besloten om iets te kopen dat ik niet kende. Een verborgen ingrediënt dus. Altijd goed om je horizon te verbreden, toch?
Er was de wereld aan ingredienten die ik niet ken of in elk geval nog nooit zelf mee heb gekookt, dus keuze genoeg. Eendentong bijvoorbeeld. Nou spreekt dat me niet direct aan, al vind ik het eten van vlees dat anders weggegooid wordt helemaal top. Waste not, want not. Maar ik ging voor wat veiligers: Tong Ho. Al komt het woord tong er nog steeds in voor, is dit gewoon groente. Aan de groentedame vroeg ik hoe ik het moet bereiden, maar ik kreeg niet meer dan ‘roerbakken’. Dus dat doen we vandaag.
Ik besloot sesam-mie te maken met tong ho, tauge en garnalen.
Ingredienten voor de garnalen:
250 gram gepelde (reuzen)garnalen
2 teentjes knoflook, gesneden
1 el olie
1 el sojasaus.
Als je diepvries garnalen hebt, kun je ze het beste eerst afspoelen en met keukenpapier droogdeppen. Vervolgens giet je de olie en sojasaus erbij en roer je de gesneden knoflook erdoor. Dit kun je even laten marineren terwijl je verder gaat met de mie.
Ingrediënten mie & groenten:
125 gram mie (welke jij het lekkerst vindt)
2 el sojasaus
2 el sesamolie
1 tl sambal oelek
1 tl rijstazijn
1 teen knoflook, gehakt
een halve zak tong ho
een handje taugé
Meng de sojasaus, sesamolie, knoflook, sambal en rijstazijn in een kommetje. Zet een grote pan water op en kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal de tong ho uit de verpakking en verbaas je over hoe zacht het blad aanvoelt. Heel fluwelig, Ik heb een stukje rauw geproeft, het smaakt wat sla-ig met een beetje extra, een beetje peperig of zo. Spoel je tong ho en taugé af en snijd de tong ho in stukken. Het duurt langer voordat de steeltjes gaar zijn, dus die heb ik in klenere stukken gesneden dan het blad.
Zet je wok op hoog vuur (wokbrander als je die hebt). Als het heet is, gooi de garnalen met marinade en al in de wok. Niet continue roeren, je wilt graag dat ze heel blijven.
Ondertussen is je mie gaar, giet het af en gooi de soja-sesammengsel erbij. Deksel op de pan en flink een en weer schudden!
Wanneer ze gaar zijn, haal je de garnalen uit de wok. Doe de tong ho en tauge in de wok. Niet tussendoor schoonmaken, de achtergebleven marinade wil je nog gebruiken. De tong ho slinkt eigenlijk direct, dus hussel het een paar keer om en haal het uit de pan. Ik las dat tong ho bitter wordt als je het te lang kookt, dus dat wil je voorkomen.
Het oordeel: Heerlijk! Er blijft weinig van de tong ho over, dus ik had nog wel meer kunnen gebruiken. De smaak werd wat overstemd door de sterke smaken die ik verder heb gebruikt, maar het is zeker voor herhaling vatbaar. In plaats van tong ho kun je natuurlijk ook paksoi, chineese kool of iets anders gebruiken.
Ik ken die keten helemaal niet. Ik ga vandaag even opzoeken of die ook in Amsterdam te vinden is.
Ziet er lekker uit dit gerecht!
Mmm, wat een lekker recept. Ga dit gerecht dit weekend proberen!