Ik ben ooit op de site van Smitten Kitchen gekomen, waar ik het recept voor Shakshuka vond. Het sprak me meteen aan en is een vast recept voor de Meat Free Maandag geworden. Het is super smaakvol, lekker snel, anders dan anders en we eten er altijd hummus bij en elk excuus om hummus te eten is goed. Ik heb het originele recept een klein beetje aangepast, zo werkt hij beter voor mij.
De ingrediënten: olijfolie, een blikje tomaten in blokjes, een ui, veel knoflook, 6 eieren, een paprika, een half blokje (echte!) feta, sambal, peterselie en gemalen komijnzaad.
Begin met het snijden en fruiten van je ui. Snijd dan je paprika in stukjes en de teentjes knoflook fijn, en gooi dat erbij. Na een minuut of wat, kun je ook het blikje tomatenblokjes erbij doen.
Doe er een flinke theelepel sambal bij. Of meer, als je het aankunt. Doe er ook een beetje gemalen komijnzaad bij.
Nu is het tijd voor eieren! Er gaan 6 eieren in, maar ik vind iets minder eiwit lekkerder. Daarom doe ik er vier eieren helemaal in en van twee eieren alleen het eigeel. Het eiwit bewaar ik in een zakje (diepvrieszakje was beter geweest maar die had ik niet). Van het eiwit kun je vervolgens pavlova maken! Tip van Nigella Lawson trouwens.
De eieren pocheer je in de saus. Probeer het eigeel heel te houden, staat mooi en is lekker. Soms mislukt dat (zie rechtsboven…) Probeer ze ook een beetje door de pan heen de verspreiden. Je kunt zelfs een klein deukje maken met een lepeltje, dan blijft het eigeel mooi op z’n plek. Laat dit lekker een minuut of vijf borrelen. Ondertussen leg je je pita broodjes in een voorverwarmde oven of in de broodrooster. Brokkel een half pakje feta over de pan en sprenkel er wat gehakte peterselie over.
Je kunt de pan gewoon op tafel zetten en gezellig samen uit de pan eten. Wij eten er altijd hummus bij. Het is zo lekker en makkelijk en mooi en vleesvrij – allemaal redenen om het snel te maken. Je kunt de pita dopen, maar wij beleggen het altijd met wat van de saus en een eigeel, bijvoorbeeld.
Ingrediënten:
olijfolie
een blikje tomaten in blokjes
een ui
3 teentjes knoflook
6 eieren
een paprika
een half blokje (echte!) feta
sambal
peterselie
gemalen komijnzaad
Eventueel hummus voor erbij
Instructies:
Begin met het snijden en fruiten van je ui. Snijd dan je paprika in stukjes en de teentjes knoflook fijn, en gooi dat erbij. Na een minuut of wat, kun je ook het blikje tomatenblokjes erbij doen. Doe er een flinke theelepel sambal bij. Of meer, als je het aankunt. Doe er ook een beetje gemalen komijnzaad bij. Nu is het tijd voor eieren! Er gaan 6 eieren in, maar ik vind iets minder eiwit lekkerder. Daarom doe ik er vier eieren helemaal in en van twee eieren alleen het eigeel. De eieren pocheer je in de saus. Laat dit lekker een minuut of vijf borrelen. Ondertussen leg je je pita broodjes in een voorverwarmde oven of in de broodrooster. Brokkel een half pakje feta over de pan en sprenkel er wat gehakte peterselie over. Serveer met pita en eventueel hummus
Voor iedereen die dit recept leest en denkt wat een rare combinatie. Het is echt super lekker, zeker proberen!