Koken met chef Rob

Ik heb de mazzel dat ik een oom heb die hoteleigenaar en chef is geweest. Inmiddels zijn hij en mijn tante gestopt, maar de passie voor koken zit er natuurlijk nog altijd in. En de expertise! Ik heb hem een tijdje geleden al gevraagd welk boek ik het beste kan kopen als ik écht wil leren koken. Omdat hij de leerlingkoks heeft opgeleid met Eugen Pauli’s complete leerboek voor de keuken, heb ik die ook gekocht. Tweedehands op Marktplaats, dat wel. Hij is ook heel enthousiast over Harold McGee, dus daarvan staat Goed Koken (de toegankelijkere versie) op mijn verlanglijstje.

We waren laatst een weekendje bij mijn oom en tante en toen mocht ik helpen in de keuken. Chef Rob heeft me geleerd om sliptongetjes te fileren, hierboven. Toen ik zelf aan de slag ging, mocht ik in tenue.

Ik mocht ook krabbepootjes breken en het vlees eruit halen, hier ligt mijn talent niet, bleek. Hierboven ben ik met een hamer het krabbepootje open aan het breken. Ik was niet sterk genoeg om het met het officiële instrument te doen. Enigzins genant, maar goed. Ondertussen was hij met tekst en uitleg een mooie visschotel aan het maken. Wat een leuke ervaring! En wat jammer dat we niet dichter bij elkaar wonen, altans, dan vind ik. Hij is wellicht blij om mij niet elke week op kooktips hopend over de vloer te hebben.

Binnenkort zal ik deze proberen na te maken. Uiteraard deel ik mijn ervaringen hier!

Leave a Reply